Vesnica dilema: cum putem reduce consumul de carburant?
Si pentru ca am tot primit aceasta intrebare, atunci cand vine vorba de masinile noastre, am pregatit un scurt ghid despre cum poti obtine economii importante la combustibil.
Si vom incepe cu o lista a celor mai frecvente greseli care determina o crestere semnificativa de carburant.
Greseli care cresc consumul de carburant:
Neplanificarea rutei.
Ori de cate ori plecati la drum, iar destinatia este necunoscuta, nu risipiti timp si carburant cautand aiurea destinatia. Folositi o aplicatie precum Waze care sa va ajute sa ajungeti la destinatie, folosind ruta cea mai apropiata si mai putin aglomerata.
De asemenea, o alternativa poate fi chiar sistemul de navigatie al masinii. Acesta este inclus in majoritatea computerelor de bord ale masinilor moderne si nu determina un consum suplimentar.
Necuratarea filtrului de aer.
Un filtru de aer plin de praf poate parea un aspect banal. Insa, el poate determina o crestere considerabila a consumului de carburant, ajungand chiar si la 12%.
Folosirea anvelopelor neadecvate.
Daca temperaturile cresc peste 7 grade celsius, folosim abnvelopele de vara, daca scad, trecem la cele de iarna. Iar daca suntem neglijenti acest lucru o sa ne coste destul de mult. Anvelopele de iarna purtate vara (si invers), determina un consum mai mare cu pana la 4%. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca acestea se uzeaza mai repede, iar soferul este nevoit sa scoata bani din buzunar pentru altele noi.
O greutate prea mare si inutila.
Din cand in cand, specialistii recomanda o verificare atenta a a portbagajului masinii. Iar asta pentru ca avem tendinta de a folosi acest loc pe post de zona pentru depozitare.
Astfel, se poate intampla sa incarcam portbagajul cu anvelope mai vechi, unelte pe care le folosim destul de rar, bucati mici de mobilier si lista poate continua. Si toate acestea duc la cresterea consumului de carburant.
Iar toate acestea determina un consum suplimentar al combustibilului masinii. Statisticile arata ca soferii au tendinta de a cara dupa ei in jur de 20-30 de kg de lucruri inutile.
Folosirea cu moderatie a pedalei de acceleratie.
Stim, este foarte tentant sa apesam pedala de acceleratie pana in pamant. Insa acest lucru determina si o crestere considerabila a consumului masinii. De asemenea, se recomanda schimbarea lina a treptelor de viteza, fara a agresa acceleratia.
Pornirea imediata, dupa ce cheia a fost pusa in contact.
Masina are nevoie de ceva timp de incalzire. Iar daca pornesti imediat masina, ea o sa depuna „efort suplimentar”, iar odata cu acets lucru va avea loc si o crestere a consumului de combustibil.
Pe langa asta, daca motorul este fortat, el va produce mai mult fum si condest. Iar acest lucru se traduce in timp printr-o degradare treptata si foarte costisitoare a acestuia.
Folosirea in exces a aerului conditionat.
Nu zice nimeni sa nu deschizi aerul conditionat, mai ales vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate, ci doar sa moderezi consumul. Astfel, folosirea acestuia trebuie sa se realizeze atunci cand este strict necesar.
O alta solutie pentru economisirea de carburant este parcarea masinii la umbra, folosirea parasolarului si evitarea, pe cat posibil, a condusului pe timp de canicula. Daca iti rezolvi treburile atunci cand e mai racoare, nu va mai fi necesara pornirea aerului conditionat.
Deloc de neglijat este si ventilatia, care poate asigura, in unele cazuri, o usoara improspatare a aerului din masina. Dar ea nu se va compara cu aerul conditionat. Pe de alta parte, geamurile coborate nu se dovedesc nici ele o solutie buna, mai ales atunci cand pleci din oras. La randul lor, ele determina un consum cu pana la 5% mai mare
Ce parere avem noi despre dispozitivele minune care pretind ca ajuta la reducerea consumului de combustibil?
Ei bine, din pacate, nu prea credem in puterea unor asemenea device-uri. Insa, credem cu tarie ca daca vei respecta regulile de mai sus, vei reusi sa reduci considerabil consumul de carburant.
Extra: Daca masina nu este dotata din fabrica cu optiunea de start & stop, nu incercati voi sa opriti motorul masinii in intersectii.
Chiar daca acest lucru va duce la economisirea de carburant, veti cauza alte probleme masinii(de exemplu bateria de acumulatori), care vor ajuge sa va coste mai mult decat carburantul in sine. Asa ca nu are niciun rost sa incercati sa economisiti pe-o parte, pentru a risipi bani pe alta parte!
Lasa un comentariu